Uutiset

  

  • Metsäkirvinen, Reijo OnnelaViimeisen parin viikon aikana on meillä Kanta-Hämeessäkin koettu vilkasta lintujen syysmuuttoa. Pääosassa ovat olleet pikkulinnut kuten metsäkirviset, joiden sirahtavaa ”bsrii” lentoääntä on kuulunut taivaalta melkein ajasta ja paikasta riippumatta. Säännöllisesti taivaalta on myös kuulunut västäräkkien ja keltavästäräkkien lentoääniä. Ilahduttavan paljon on myös näkynyt haarapääskyjä, joita vielä viikonloppuna nähtiin ainakin kymmenien yksilöiden parvia. Ilmeisesti kesän pesinnät ovat sujuneet hyvin.

    Metsäkirvisten, pääskysten ja muiden hyönteissyöjien kadotessa ovat muuttajien pääjoukkoihin siirtyneet mm. peipot, rautiaiset, järripeipot ja niittykirviset.  Myös vihervarpusten määrät ovat kasvaneet. 

    Pikkulintujen lisäksi on petolintujakin näkynyt varsin mukavasti. Päivittäin on taivaalta voinut löytää mm. muuttavia varpus-, hiiri- ja suohaukkoja. Merkillepantavaa on ollut sinisuohaukkojen edellisvuosia selvästi runsaampi esiintyminen. Myös Suomessa pesimälintuna runsastuvaa mutta vielä harvinaista arosuohaukkaakin on nähty Kanta-Hämeessä useampi yksilö. Syksyn erikoisuus petolinturintamalla on ollut elo-syyskuun vaihteessa koettu poikkeuksellinen punajalkahaukkainvaasio. Parissa päivässä Suomeen lensi kymmeniä punajalkahaukkoja ja Kanta-Hämeessäkin havaittiin ainakin seitsemän lintua. Afrikassa talvehtivat kalasääski, nuoli- ja mehiläishaukka, ovat jo myöhästelijöitä lukuun ottamatta jättäneet Suomen mutta muita petolintuja on nyt hyvä aika etsiä mm. peltoaukeilta (Suontaka, Vuorentaka, Sammalistonsuo ym.), joissa niitä voi nähdä paikallisena ja ohi muuttavina.

    Kurkimuutto käynnistyi viime lauantai, kun pitkään jatkunut lämmin säätyyppi vaihtui ja tuuli kääntyi luoteeseen.  Eri puolilla aluettamme nähtiin useita parvia ja Hämeenlinnan Vuorentaan peltoaukeilta laskettiin aamupäivän aikana lähes tuhat muuttavaa kurkea. Öiden kylmetessä ja tuulen pysyessä pohjoisen puolella lähtevät kurkien pääjoukotkin liikkeelle.

      Takaisin
  •   Arkisto

Kanta-Hämeen Lintutieteellinen yhdistys ry - Birdlife Kanta-Häme

Kanta-Hämeen lintutieteellinen yhdistys ry     khly@birdlife.fi   |   Birdlife Suomi ry      toimisto@birdlife.fi