Uutiset

  

  • Anne Koivisto

    Kuten kokeneet lintuaktiivit, niin myös me uudemmat lintuharrastajat olemme ehkä laittaneet lähimetsiimme pönttöjä kololintujen asunnoiksi.

    Kun olemme vieneet pöntöt paikalleen, niitä ei tule sen jälkeen vain unohtaa sinne, vaan toimitaan kuten oman asuntommekin kanssa ja muistetaan huoltoasiat näissä lintujenkin asunnoissa. Jokavuotisen pönttöhuollon paras aika on nyt syystalvella.

    Kun tyhjentää pöntöt vuosittain ei pesään jääneet mahdolliset loiset kiusaa seuraavaa asukasta. Pönttö myös kestää pidempään, kun sen muistaa tyhjentää, sillä jos pesäaines on saanut kosteutta se myös pysyy kauan märkänä. Suurin osa linnuista ei tyhjennä itse pönttöä, pöntössä sattaa olla myös kuolleita poikasia tai kuoriutumattomia munia, tyhjennyksessä nekin tulee poistetuksi.

    Kokeneet lintuharrastajat tietävät neuvoa, että tyhjennys kannattaa oman mukavuuden vuoksi tehdä syystalven ensi pakkasilla, jolloin lintukirput ynnä muut sellaiset ovat kohmeessa.  Käsissä on hyvä pitää hanskoja, sillä lintukirput voivat puraista ihmistäkin, muuta harmia niistä tuskin kuitenkaan on.

    Pöntön tyhjennyksen yhteydessä kannattaa tarkistaa samalla pöntön kunto, erityisesti katon ja pohjan kestävyys. Muista myös löysätä pöntön kiinnityslanka puun kasvun mukaan, puut vain kasvaa ja  ihmisten kuuluu näissä asioissa huolehtia, ettei kasvua vaurioiteta.

    Mikäli syyshuollon käynnillä huomaat, ettei pöntössä ole ollut pesintää, älä huolestu sillä seuraava vuosi voi jo korjata tilanteen. Jos asukkaita ei 2-3 vuoden kuluessa ole tullut, pöntön paikkaa voi vaihtaa.

    Olet saattanut asentaa pöntön tiettyjä lintuja varten, mutta sen on voinut ottaa omakseen toinen laji. Alan kokeneemmat harrastajat osaavat pesämateriaalista usein päätellä, mikä lintu siellä on pesinyt. Jos materiaalina on esimerkiksi sammaleita ja nisäkkäiden karvoja, niin siellä todennäköisesti on pesinyt sini- tai talitiainen tai jos esimerkiksi pesäaineena on ohutta koivun tuohta ja männyn kaarnanpinnasta hilseileviä kappaleita tai muita litteitä palasia niin pesimässä on todennäköisesti ollut kirjosieppo.

    Pitkän linjan lintuharrastajat tietävät  kertoa sellaisenkin asian, että mikäli huomaat pönttöön kertyneen hiiriä ja myyriä, kannattaa jättää syyshuolto tekemättä,  sillä tuollaisen pöntön on ottanut talviruokavarastokseen todennäköisesti varpuspöllö.

    Linnut rakentavat pesänsä yleensä pesintäkaudeksi, jonka aikana poikaset syntyvät ja kasvavat. Pesintäkauden ulkopuolella linnut käyttävät pönttöä kuitenkin myös yöpymiseen, se on hyvä suoja tuulta, sadetta ja pakkasta vastaan. Pakkasella pönttö saattaa pelastaa linnun hengen. 

     Talitiainen -> punarinnalle: - PIDÄ  TURVAETÄISYYS - (kuva Reijo Onnela)

      

      Takaisin
  •   Arkisto

Birdlife Kanta-Häme

BirdLife Kanta-Häme ry     khly@birdlife.fi   |   Birdlife Suomi ry      toimisto@birdlife.fi | Tietosuojaseloste