Uutiset

  

  • Suuri joukko lintuharrastajia ympäri Suomea ryntäsi katsomaan suurharvinaisuutta lehmähaikaraa, kun se perjantaina 25.10. ilmestyi Janakkalan Tervakoskelle.

    Bird Life Kanta-Hämeessä nähtiin jymy-yllätys, kun lehmähaikara ilmestyi uudestaan nyt Janakkalan Tervakoskelle. Video kertoo tapahtuman tunnelmista. Video: Jorma Yrjölä

    Kirjoittaja: Markku Hyvärinen
    Valokuvat: Juha Mälkönen

    Pieni valkoinen haikara

    Lehmähaikara (Bubulcus ibis) on pieni valkoinen haikara. Se on lähtöisin Afrikasta ja levinnyt sittemmin eteläiseen Eurooppaan ja muihin maanosiin.

    Lajin nimi viittaa siihen, että se viihtyy suurten kasvinsyöjänisäkkäiden läheisyydessä: norsujen, puhveleiden ja sittemmin myös nautojen. Näitä seuraillessaan se löytää runsaasti ravintoa, kuten hyönteisiä, äyriäisiä, nilviäisiä, sammakkoeläimiä ja jyrsijöitä. Kaikille haikaroille tyypillistä on hyvin monipuolinen ruokavalio (kuvassa haikara syö myyrän).

    Lehmähaikaran pesimäympäristöä ovat rantojen ja jokivarsien metsiköt ja pensaikot, mutta se etsii usein ravintonsa kuivemmilta paikoilta, kuten laitumilta ja pelloilta.

    Tavattu aiemmin vain kolme kertaa

    Hattulan ja Tervakosken lehmähaikarahavainnot koskevat hyvin todennäköisesti samaa yksilöä, ja kyseessä on neljäs Suomessa tavattu lehmähaikara. Aiemmat havainnot on tehty Ahvenanmaan Eckerössä 15. toukokuuta 2002, Ylivieskassa 6. lokakuuta 2006 sekä Uudessakaupungissa 5. heinäkuuta 2011.

    Kanta-Hämeen lehmähaikarahavainto menee aikanaan Birdlife Suomen rariteettikomitean käsittelyyn. Hyväksytyksi tullessaan lehmähaikara olisi 302. maakunnassa tavattu lintulaji.

    Jäsenten apu oli tarpeen

    Lintuharrastajien joukossa tämä Suomessa erittäin harvinainen vierailija herättää suurta kiinnostusta. Havaintopaikalla oli kymmenien vaihtuvien autojen joukko ja harrastajia saapui joka puolelta Suomea. Harrastajat antoivat haikaralle hienosti ruokailurauhan. Sitä kiikaroitiin ja kuvattiin pimeän tuloon asti.
    Yhdistyksen väki auttoi paikalle saapuneita harrastajia parhaansa mukaan, kiitos KHLY:n jäsenille.

      Takaisin
  •   Arkisto

Birdlife Kanta-Häme

BirdLife Kanta-Häme ry     khly@birdlife.fi   |   Birdlife Suomi ry      toimisto@birdlife.fi | Tietosuojaseloste