BirdLife Kanta-Hämeen alueen retkeilykohteita

Linturetkeily kannattaa melkeinpä missä ja milloin tahansa. Mökkijärven, lähimetsän tai kylätien peltojen kiertely on aina kannattavaa, toimialueemme lintutietämys on sitä parempaa mitä laajemmalta alueelta havaintoja kertyy. Jos jokin tietty kantahämäläinen lintukohde kiinnostaa, näiden linkkien takaa löytyy suositeltavia kohteita. Hyviä retkiä!

Retkeilitpä missä ja milloin tahansa, aina kannattaa muistaa hyvät tavat, jokamiehenoikeudet sekä Birdlife Suomen havainnoi huomaavaisesti –ohjeet.

Retkillä tehdyt havainnot kannattaa kirjata Tiira-lintuhavaintojärjestelmään.

 • Riihimäen retkeilykohteet

  Vankilan pellot

  Sammalistonsuolle raivatut Vankilan pellot on alueemme yksi tunnetuimmista ja legendaarisimmista retkikohteista.

  Vankilan pellot on oiva retkikohde vuoden ympäri. Maaliskuussa pelloille saapuu alueemme ensimmäisiä kevätmuuttajia, huhtikuussa vesilintujen kirjo ja massat häikäisevät. Sulan maan ajalle ei hiljaista hetkeä mahdu; kesäkuu on yölaulajien aikaa, juhannuksen jälkeen alueelle suuntaa harrastajia syysmuutolla levähtävien kahlaajien toivossa. Syksyllä alueelle kerääntyy vesilintujen, lokkien, kahlaajien, hanhien ja joutsenien massoja, määrät edustavat alueemme kärkipäätä. Viivyttelijöitä riittää loka-marraskuulle saakka. Talvella alueelta kannattaa etsiä vaikka vuorihemppoja.

  Vankilan peltojen harvinaisuuslista on aivan omaa luokkaansa; aikuinen mustanmerenlokki toukokuussa 2010, siperiankurmitsa heinäkuussa 2011, sininärhi, lyhytvarvaskiuru, vähintään 17 heinäkurppaa, 7 lampivikloa, 4 mustapyrstökuiria, 9 keräkurmitsaa, tunturikiuru, mustaleppälintu, tunturipöllö, ja niin edelleen.

  Liikkumisohjeita:
  Vankilan pelloilla on syytä huolehtia ajokieltojen noudattamisesta sekä työkoneiston esteettömistä kulkumahdollisuuksista. Alueen työväki on suhtautunut suopeasti lintuharrastajiin, toivottavasti voimme säilyttää hyvät välit jatkossakin.

  Riihiviita

  Riihiviidan pellot täydentävät loistavasti Vankilan peltoja, usein levähtäviä lintuja sekä harvinaisuuksia kannattaa etsiä myös täältä. Riihiviidan puolelta on ilmoitettu huikeita kahlaaja- sekä vesilintukerääntymiä. Harvinaisuuksien kärkeä edustaa syksyllä 2012 havaittu isokirvinen, ensimmäinen laatuaan Kanta-Hämeestä.

  Liikkumisohje:
  Riihiviidan alueen kaikilla peltoteillä ja Karhunloukuntiellä tulee liikkua vain jalkaisin, suksilla tai polkupyörällä. Autot ja muut moottorikäyttöiset ajoneuvot on jätettävä Riihiviidantielle paikkaan joka ei ole talon pihassa ja jossa siitä ei aiheudu haittaa liikenteelle tai maatalouskoneille.
  Majamäentiellä voi liikkua autolla muistaen työtään tekevät maanviljelijät ja tiellä muut liikkujat.

    Takaisin

Kanta-Hämeen Lintutieteellinen yhdistys ry - Birdlife Kanta-Häme

Kanta-Hämeen lintutieteellinen yhdistys ry     khly@birdlife.fi   |   Birdlife Suomi ry      toimisto@birdlife.fi